Hoe u een defecte riolering kunt herkennen en uw te ondernemen acties

Het rioolstelsel is een essentieel onderdeel van uw huis. Het is vanzelfsprekend dat het goed functioneert, maar soms kunnen er beschadigingen ontstaan. Hoe kunt u dit signaleren? En wat is de juiste handelswijze?In dit artikel worden diverse herkenningspunten van een beschadigd riool besproken, met mogelijke oplossingen om snel actie te ondernemen indien nodig.

Symptomen van een defect riool identificeren

Er zijn verschillende problemen die kunnen wijzen op een defecte riolering. Er kunnen milde problemen voorkomen, zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook lastige problemen zoals verstoppingen. Indien deze problemen periodiek voorkomen, hoeft u nog niet direct te denken aan een kapot riool. Als de problemen blijven aanhouden, is het raadzaam om een inspectie van het riool uit te laten voeren.

Bij verstoppingen is een totaalverstopping een ander probleem dat herkend kan worden aan overstromingen rondom de afvoerputjes in het huis. Dit is ook een teken van een kapotte riolering. Gemiddeld heeft zo’n 20% van alle gevallen van verstopping een kapot riool als oorzaak. Indien u een kelder heeft, kunt u bij een kapotte riolering water of schimmel aantreffen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In dergelijke situaties is een inspectie of reparatie noodzakelijk.

Hoe ontstaat een kapot riool?

Er zijn diverse redenen waarom een riool defect kan raken. Zowel interne als externe oorzaken kunnen een rol spelen. Ouderdom en een verkeerde ophanging van het riool kunnen slijtage en schade veroorzaken. Ook schade door slecht weer kan problemen veroorzaken. Als er te veel druk op het riool komt, is de mogelijkheid groot dat het begint te scheuren.

Het riool kan zich losmaken van de muur of intern scheuren door de druk op het systeem. Schade aan het riool kan eveneens veroorzaakt worden door wortelgroei en corrosie. Bij al deze situaties is het raadzaam om een inspectie van het riool te laten doen voordat met de reparaties gestart wordt.

Waarom is een rioolinspectie aan te raden?

Er zijn specialisten die beschikken over geavanceerde hulpmiddelen om een gebrekkig riool te kunnen opmerken. Als u besluit om een rioolinspectie te laten doen, komt u precies te weten waar het probleem zit en wat er moet gebeuren. Een inspectie kan op twee manieren worden uitgevoerd, met behulp van een rioolcamera of door middel van rookdetectie.

Een gespecialiseerde camera, de riooldetectiecamera, wordt ingezet om het riool te bekijken en problemen op te sporen. Het rookdetectie-apparaat verspreidt rook in de riolering en controleert dan waar die rook op bepaalde plekken verdwijnt. Op de locaties waar de rook niet meer te zien is, kan dit duiden op de aanwezigheid van een lekkage in het riool.

U kunt een inspectie of reparatie van uw riool laten uitvoeren

Heeft u het idee dat uw riool beschadigd is? Of heeft u regelmatig te maken met problemen rondom uw riolering?Wij assisteren u bij uw problemen! Bel ATF Loodgieter & Onderhoud op 085 106 1321 en maak een afspraak. Daarmee helpen we u graag verder met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1321

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Het verhelpen van een gootsteenverstopping
> Zeg vaarwel tegen rioolvliegjes
> Rioollucht voorkomen